Miért érdemes az önbecsülésedet építgetni?

happy_diet_happy_life_exkluziv_csomag_masolata_7.png

Az önbecsülésünk azért fontos, mert meghatározza, hogyan reagálunk az élet kihívásaira. Gyakorlatilag minden reakciónk, bármely élethelyzetben attól függ, hogy mit gondolunk magunkról – milyennek és kinek érezzük magunkat.

Az erős önbecsülés megvéd bennünket a válságok és kudarcok során, egyfajta rugalmas védő szivacsként működik, ami köztünk és a külvilág között meghúzódva fedez minket a nagyobb sérülésektől. És ami semmiképp nem elhanyagolható tény, hogy önbecsülésünk a viselkedésünket és választásainkat is befolyásolja.

Az alacsony önbecsülés (tudattalanul is) ellehetetlenít a nagy érzelmi hullámzásokat okozó helyzetekben, gyengének érzed a reakciódat, lebénulsz. Azaz hátráltat az élet számos területén, és a benned lévő tudást, tehetséget nem tudod úgy megmutatni, mint ahogyan szeretnéd. Elkedvetlenít és a rossz érzések rátelepednek az életedre.

Mit tehetsz ha felismerted, hogy nincs rendben az önbecsülésed?

  1. Ismerd meg önmagadat: a saját magadról alkotott kép és hogy mások milyennek látnak.
  2. Fogadd el saját magadat: senki sem tökéletes, mindenkinek vannak hibái, de vállald fel magadat, ha hibáztál és nézz szembe vele.
  3. Légy őszinte magadhoz: néha hazudunk saját magunknak, ez egy védekezési mechanizmus, hosszú távon ez nem megoldás.
  4. Cselekedj: hiába rendelkezel valamilyen tudással, ha ezt nem ülteted át a gyakorlatba és nem követik tettek, akkor nem lesz eredmény és fejlődés.

Érdemes foglalkozni magaddal. Mondj IGENT saját magadra!

Csáki Kriszti - Life Coach