Szeretetnyelvek - Az életre szóló szeretet titka

people-2589047_1920_2.jpg

Éreztétek már, hogy a körülöttetek lévők nem szeretettel kommunikálnak veletek? Gyakran a konfliktusok fő kiváltó oka az, hogy elbeszélünk egymás mellett. Én is hajtom a magam igazát és a szeretteim is mindig a legjobbat akarják. Úgy érzem, jó szándékkal fordulok a másik felé, mégis valahol átfordul a beszélgetés egy vitába, majd egy hatalmas veszekedés kerekedik belőle és aztán ott állunk és nem értjük egymást.

„Hiszen én csak jót akartam.” – gondoljuk egyből és sértődötten továbbállunk.

Nem tudjuk azt adni a másiknak, amire vágyik, ha nem ismerjük az ő és saját igényeinket. Ha nem ismerjük a kommunikációt, amivel valójában megszólíthatjuk, amit úgy is fog érteni, ahogy mi szántuk és fordítva.

00_63_2.jpg

Dr. Gary Chapman amerikai pszichológus évekig kutatta házaspárok kommunikációját. Arra a megállapításra jutott, hogy az emberek 5 féle módon tudják kifejezni szeretetüket a másik felé. Mindenki rendelkezik egy „szeretettankkal”, ami ha tele van, boldogok, kiegyensúlyozottak és harmonikusak vagyunk, míg ha kiürül az a bizonyos „tank”, akkor depresszióssá, elhagyatottá és boldogtalanná válunk. Ezért is fontos, hogy emberi kapcsolatainkban megismerjük a saját és a körülöttünk lévők szeretetnyelvét, különben nem tudjuk azt adni és kapni, amitől kiegyensúlyozottá válik egy kapcsolat.

beautiful-3994573_960_720.jpg

Elsődleges szeretetnyelvek

Elismerő szavak: A szóbeli dicséret, biztatás a fontos az adott személynek. Minden nap tudatni kell vele, mennyire tetszik az öltözete, a haja, a mosolya. Milyen tehetséges és mennyire jól csinált valamit. Fontos, hogy amit kimondunk, legyen őszinte, a másik személy érezze a törődést.

Ajándékozás: Akinek ez a szeretetnyelve, odavan az ajándékokért, a tárgyakért. Minden emléktárgyról pontosan tudja kitől, mikor és milyen okból kapta azt. Az ilyen típusú embert könnyen boldoggá tehetjük egy aprósággal, ha szeretettel adjuk, ilyenkor érzi a másik, hogy gondolunk rá.

Szívességek: A gesztusok, a szívességek segítenek éreztetni a másikkal, hogy figyelünk rá, törődünk vele. A segítségnyújtással kimutathatjuk az illetőnek, hogy fontos számunkra. Fontos az odafigyelés, az önzetlen segítőkészség.

Minőségi idő: Ez a személy abból érzi szeretetünket, ha teljes odafigyeléssel fordulunk felé, ha olyan programokat szervezünk, amiken együtt lehetünk és azok tartalmasak, meghittek. Osztatlan figyelemmel kell fordulnunk a másik felé, hogy feltölthesse szeretettankját.

Testi érintés: Az ölelések és az érintések útján éreztethetjük a szeretetünket. Mindenképpen fizikai kontaktus szükséges, hogy a másik érezze törődésünket. Figyeljünk oda, hogy fogjuk meg a kezét, veregessük meg a vállát, simogassuk meg a fejét és ezt tegyük sokkal többször, mint ahogy mi gondoljuk, mert a másiknak erre sokkal nagyobb igénye van.

engagement-2268947_1920_1.jpg

A szeretet az odafigyelésről szól. Ha szeretettel fordulunk a másik felé, tőle is ezt fogjuk visszakapni. Nem könnyű rájönni mi a párunk, barátaink szeretetnyelve, de a sajátunkat is idő kitapasztalni. Gondoljuk végig, mi az, ami a legboldogabbá tett minket, mire emlékszünk nagyon élénken. Mit tett a másik, amitől szeretve éreztük magunkat? A körülöttünk lévők viselkedését is kísérjük figyelemmel, mert sokat elárul a másik szeretetnyelvéről, hogy mire panaszkodik, mit hiányol, vagy éppen mitől látszik felhőtlen öröm az arcán. Figyeljük azt is, ahogyan velünk kommunikál, ahogyan minket kezel, mert ez is jelezheti az igényeit: sokszor azt adjuk, ami minket boldoggá tesz, mert azt várjuk cserébe is.

Figyeljük magunkat és környezetünket és forduljunk magunk és mások felé is szeretettel. Ne tartsuk magunkban a fájdalmainkat, mert sok kapcsolat, legyen az párkapcsolat, vagy barátság olyan apróságokon bukik el, hogy azt gondoljuk, egyedül is megoldhatjuk. De az ember társas lény, ahogy azt a szociálpszichológusok megállapították. Érdemes szem előtt tartanunk, hogy a másik nélkül nem mindig boldogulunk.

Forrás: Gary Chapman: Egymásra hangolva – Öt szeretetnyelv a házasságban

Kattints az alábbi képre és további információt találsz erről a könyvről (szállítási költség 980 Ft de 12.000 Ft feletti rendelésnél INGYENES)!

h16.jpg